Rahamim Shbero רחמים גלבוע שבירו
מבוא כללי על היהודים בעיראק
לפני 2600 שנים, לאחר שהחריבו את בית המקדש הראשון, היגלו הבבלים את היהודים מיהודה לבבל וזו תחילת הסיפור של הקהילה היהודית בבבל היא עיראק של היום. מאז עברה הקהילה עליות ומורדות. שיבת ציון, פרעות, רדיפות, פריחה כלכלית ותרבותית, טלאים על הבגד, ושגשוג רב בתקופות שונות. בבל או עיראק נכבשה מפעם לפעם על ידי אחרים והקהילה היהודית התקיימה ואף שגשגה. אורח החיים בקהילות היהודיות לא השתנה הרבה במשך 2500 שנים. החברה הבבלית, היהודית ומאוחר יותר המוסלמית, הייתה חברה מסורתית ודתית.
למשל עד בוא האנגלים לבגדאד ב 1917, התאורה בבתים היו מנורות שמן, כמו 2500 שנים קודם לכן. רחמים זוכר את עצמו ואחיו עדיין קוראים לאורן של מנורות שמן מחרס ב 1925. ב 1920 החלו האנגלים להפיק נפט בעיראק והם הביאו טכנולוגיה חדשה, עששית נפט. במקביל, החלו להקים רשת חשמל שהגיעה לבית שבירו ב 1932.
וגם, עד תחילת המאה העשרים נהגו לחתן את הבנות בעודן ילדות, בגיל 12-8 שנה. בשנת 1894 החליטו הרבנים שלא לחתן ילדה לפני גיל שש-עשרה, אך במשפחות רבות המשיכו את המסורת הרבה שנים לתוך המאה העשרים.
באמצע המאה ה 19 חלו תמורות מהותיות בקהילה היהודית. בתי ספר של אליאנס נפתחו, ההשכלה השתפרה, והניעה תהליכים של חילון ופתיחות. בית הספר המודרני הראשון בעיראק נוסד בבגדאד על ידי חברת כי"ח בשנת 1864, אך הרבנים התנגדו לו והאשימו את חברת אליאנס בחילול המסורת והדת היהודית.
אחרי מלחמת העולם הראשונה והכיבוש הבריטי, ובגלל הצרכים של הצבא האנגלי, יזמו הבריטים ב 1919 הקמה של בתי ספר מקצועים כדי להכשיר בעלי מקצוע שיעבדו בבתי המלאכה הממשלתיים. בבתי ספר אלו הורו, נוסף על לימוד המלאכה, גם מקצועות ליבה חיוניים.
תחת המנדט הבריטי, מעמדם המשפטי של היהודים היה זהה למעמד המוסלמים, ובמפקד של 1920 בעיראק נמנו 87000 יהודים. ניתנו ליהודים 5 מושבים בפרלמנט, זכות לנהל מערכות חינוך ודת עצמאיות וכן להתקבל למוסדות חינוך ממלכתיים ולמשרות ממלכתיות.
מעמד היהודים נשמר כך עד שבשנת 1933, עלה לשלטון גאזי מלך עיראק והחלה אפליה כלפי היהודים ומעמדם הורע. בנוסף, החלה בממלכה הפצת תעמולה אנטישמית ואנטי-ציונית של הנאצים והמופתי של ירושלים. יש לזכור ש 1933 היא גם שנת עלייתו של היטלר לשלטון. אך למרות כל התנאים האלו עלו מעיראק רק יהודים בודדים. גם מהמשפחה עולה בשלב זה רק רחמים.
הסבים של רחמים
סבתא של רחמים, אמא של ציון האב, סמרה SAMRA, שפירושה שחרחורת, לבית שבירו SHBERO, נולדה ב 1875.
הסבתא השניה של רחמים, אמא של צאלחה לבית ברשאן, נולדה ב 1860 ונפטרה בגיל 83 בבגדאד (לפי מכתב של יחזקאל).
סמרה SAMRA, הייתה מעתיקה דוגמאות ציורים על בדים, (בסאמה בעיראקית)). סבא של רחמים, אביו של ציון, איליה ILLIA עג'מייה, עסק בטווית חוטי משי. איליה ILLIA עג'מייה היה נצר לחכם ששון, שחי בערך ב 1700 ועסק ברפואה עממית. אחד הוזירים נתן לו אדרת פרסית יקרה ומכאן הודבק לו השם עג'מייה שפירושו "פרסי". המילה עג'ם בערבית פירושה "לא ערבי".
איליה ILLIA וסמרה SAMRA גרו בשולייה המזרחיים של בגדד במקום שנקרא מאחאלת אל-ג'ול MAHALET EL JOL. לא רחוק מביתם היתה סוללת עפר "אלסדה" שמתפקידה היה לעצור את מי השטפונות של החידקל. בבית המלאכה של איליה ILLIA היו מספר נולים וכמה פועלים. סמרה SAMRA הביאה את ציון לעולם ב 1888 והיא בת 13. ב 1904 כשציון היה בן 16 נפרדו הוריו איליה וסמרה SAMRA, ואיליה ILLIA נשא אשה אחרת. יש אומרים שזו הסיבה שציון אימץ את שם משפחת אימו, שבירו.
ההורים של רחמים
הוריו של רחמים הם ציון וצאלחה. אביו, ציון מוראד איליה ILLIA שבירו עג'מייה נולד בבגדד ב 1888. אגב השם מוראד בעברית זה שאול. ציון היה איש שמח למרות ילדותו הקשה, ועם גישה ליברלית לחיים. אמא של רחמים, צאלחה לבית ברשאן נולדה ב 1892. ציון וצאלחה התחתנו בסביבות 1910 וב 1912 נולד יחזקאל בחודש השביעי להריון אימו צאלחה והוא נולד כפג.
לציון היתה אחות אחת בשם לולו. את לולו, אחותו של ציון, דודתו של רחמים, אירסו כשהיתה בת 8 לאופה שגר ממול לביתם. מיד עם קבלת המחזור הראשון חיתנו אותה והיא נכנסה להריון. נולדה לה בת בשם טובה "זר'אייר'י". לולו ,האמא הילדה, נפטרה בגיל 14. האופה התחתן עם אחרת והילדה טובה סבלה מיחס עוין. לכן ציון, הדוד של טובה, לקח אותה תחת חסותו.
ציון מוראד שבירו 1931
ציון וטובה בחתונת שושנה ומישאל לוי
רחמים (10) שלישי מימין 1924 בגדד
רחמים
רחמים גורג'י מוראד שבירו נולד ב 18 אוקטובר 1914. אז גויס ציון לצבא התורכי והוא בן 26. ציון ידע תורכית והתורכים שלטו אז בעיראק. התורכים היו בצד של האוסטרו-הונגרים. הוא נשלח לחזית הרוסית בתור נהג פרדות. במסעו הגיע לדיארבקיר בטורקיה שם חלה במחלת עור מדבקת. הוא הוחזר לבגדד שם אושפז בבית חולים. אימו סמרה נסעה לבקרו ונפגעה בתאונת דרכים. היא אושפזה ואחרי 8 חודשים נפטרה והיא עוד לא בת 40.
אחרי שציון החלים הוא לא חזר לצבא אלא הסתתר עד כיבוש עיראק בידי האנגלים ב 1917. הרבה יהודים צעירים ערקו אז מהצבא. השיטה היתה להסתתר בתוך בור ליד הבית. כיוון שאי אפשר להיות בתוך הבור כל הזמן, היו שוהים מחוץ לבור אבל לא יוצאים לרחוב. כשחיילים הגיעו לחפש עריקים, היה מעין כרוז מזהיר את כולם במילת קוד והעריקים היו נכנסים לבור.
ציון היה סנדלר שיצר נעליים וסנדלים חדשות והפרנסה היתה בכבוד. הסנדלריה שלו שכנה ברחוב אבו אלסעד. רחוב שהיה מקביל וקרוב לנהר באיזור מסחרי מעורב בין מוסלמים שיעים, סונים ויהודים. ברחוב היה עובר מוכר המים וצועק "סביל!!! סביל!!!" (SABIL) על כתפו נאד מים מעור של עז וספל מתכת לשתיה. אחרי שיהודי שתה מהכלי היה המוכר מנקה את הכלי כדי שלא יישאר טמא בעיני השיעים.
עזרא נולד ב 1920 ויוסף נולד ב 1923. ציון וצאלחה עם הבנים גרו אצל האמא של צאלחה מ 1910 עד 1925 אז רכש ציון בית עם 4 חדרים ברחוב "חאנון" בשכונת "יאנגיג'ה" שהיתה השכונה היהודית העתיקה. לפי יחזקאל, ציון לקח משכנתא של 200 דינרים.
הקהילה היהודית היתה מאוד מאורגנת. מעין מדינה בתוך מדינה. היה מקובל לגבות מיסים למען הפעילות הדתית והקהילתית שלה. למשל גבו כספים על כשרות הבשר. מעין מפקחי כשרות. מנגד אירגנו בתי מדרש תלמוד תורה בחינם. יחזקאל כבר למד אז יסודי בבית הספר רחל שחמון. גורג'י גם נשלח ל"חדר" בגיל צעיר. ב"חדר" היו ספסלים צמודים לקירות בלי לוח ובאמצע ישב המלמד. המשמעת היתה נוקשה וכללה עונשים של מכות. רחמים לא אהב את ה"חדר".
ב 1925 כשהמשפחה עברה דירה, עבר גורג'י בן ה 11 לבית ספר מודרני יותר שנקרא מדרש תלמוד תורה. בעיקר למדו את פרשת השבוע בתרגום לערבית. כיתה עם לוח על הקיר. עדיין הנושא המרכזי היה לימוד הדת אבל כאן כבר היו מקצועות נוספים כמו ערבית, אנגלית, וחשבון. את פרשת השבוע למדו וקראו כל השבוע גם בתרגום לערבית מסורתית עיראקית. מי שפיספס משהו בקריאה קיבל סטירה מהמורה. בבית המדרש היה מאוורר פרימיטיבי ויעיל. שק רטוב עם חבל שילדים, כל אחד בתורו נפנפו בשק כדי לקרר את החדר. רחמים זוכר מקרה שזיעזע אותו כבר כילד. במדרש תלמוד תורה, אחד הילדים נתפס גונב משהו. המלמד (או הסטאיי) כלא את רגלי הילד בסד מעץ, וכך כשרגלי הילד כבולות בתוך הסד תלה את הילד עם הראש למטה לפני כל הילדים, בחצר המדרש, והיכה את הילד על כפות רגליו במקל.
שושנה, הבת של יחזקאל, מספרת שסבא ציון לא הרים יד מעולם !!
אחרי שאיליה נפטר, ב 1926, תבעה אשתו השניה של איליה מזונות מציון שכבר היה בן 38 ועם 4 ילדים, דבר שהכעיס אותו מאוד.
אחרי 4 בנים רצו ציון וצאלחה בת, ואכן ב 1927 כשצאלחה בת 35, נולדה הבת אך הלידה גרמה להרעלה שממנה נפטרו צאלחה והבת. הבנים התייתמו. רחמים היה אז בן 13. הוא היה ילד טוב שעזר בכלכלת הבית. יחזקאל מספר שכבר אז רחמים היה כורך ספרים, הולך לבית חקק ומתקן אופניים וגם מתקן צנרת בבית.
ב 1928 נוסד בית הספר ע"ש שאמאש שהיה מקביל לאליאנס אבל למדו שם באנגלית ולא בצרפתית. שם למדו גם מתמטיקה, פיסיקה ומדעים. מנהל בית הספר היה אנגלי. יחזקאל בן 16 עבר לבית הספר שאמאש עד לסיום לימודי התיכון. גם גורג'י בן 14 עבר לבית ספר "שאמאש" כאן החל להרחיב את אופקיו. בשאמאש היה מורה לעברית מפרדס חנה בשם אברהם רוזן וכך נחשף גורג'י לחיים בארץ ולרעיון הקיבוץ. גורג'י במפורש נחשב לתלמיד המצטיין מבין 61 תלמידים. ניתן לראות זאת לפי הציונים שלו. הוא היה מאוד אהוד ומוערך ולמרות ששיחק כדורגל מונה להיות מנהל קבוצת הכדורסל.
באותה השנה נשא ציון אישה שניה בשם פרחה (FARHA) לבית מחלב. אלמנה ואם ל 2 ילדים. נעים ונעימה. דודה של פרחה, מאיר מחלב ניסה לעזור לפרחה להשיג מזונות ממשפחת הבעל שנפטר, אך לא הצליח. פרחה התנגדה להחלטת משפחתה להשיא אותה לציון. אך משפחתה כפתה עליה את הנישואין וכך בשנות העשרים לחייה מצאה את עצמה מטפלת ב 6 ילדים.
רחמים יושב באמצע 1931 בגדד
לולו הקטנה (היא שושנה אשל), יחזקאל, אליהו, יוסף